View all newsletters
Receive our newsletter - data, insights and analysis delivered to you
  1. Project
26 August 2022

Abbey Wood Station Redevelopment, London, UK

Abbey Wood railway station on the Elizabeth Line was rebuilt and opened in 2017 to accommodate new Crossrail services.
Artist’s rendering showing the aerial view of Abbey Wood station. Image courtesy of Crossrail.
The main entrance of the new Abbey Wood station building. Image courtesy of Crossrail.
The new station will have six lifts to provide step-free access to all platforms. Image courtesy of Crossrail.
Platform number two under construction at Abbey Wood station. Image courtesy of Crossrail.
The Abbey Wood station became fully operational in October 2017. Credit: Network Rail.
The Abbey Wood Station features a timber roof. Credit: Network Rail.

Abbey Wood station, London, UK

Abbey Wood railway station, located in the suburb of Abbey Wood in south-eastern London, UK, was opened in July 1849 by Southeastern Railway. The station underwent a complete overhaul and was reopened in October 2017.

The redevelopment was undertaken as the old station was too small to accommodate the increase in passenger numbers from the Elizabeth Line. Construction on the project commenced in 2013 and the old station was demolished in May 2015. The new station has a passenger capacity of 52,000 per day.

The redeveloped station was part of a regeneration scheme jointly undertaken by The London Borough of Bexley, Royal Borough of Greenwich, Crossrail, Network Rail, and TfL, in partnership with property developer Peabody.

The regeneration scheme resulted in the development of a new Sainsbury’s supermarket, 220 new homes, a new library, retail units, and a public square close to the station.

Abbey Wood station design and features

The new station is shaped similar to a manta ray, whose wings extend into canopies. Surfaced with zinc, the wing-shaped extension covers the staircases on either side.

A striking feature of the station is the timber roof measuring 50m x 55m creating an interior area of 1,600m2. The curved structure of the roof was created using a curved cross-laminated timber (CLT) deck supported by three-layered curved glulam beams, steel girders, and cruciform steel columns clad with larch. The beams run from the entrance to the platform stairways, effectively drawing people inside the station and guiding them through the building.

The station building is built over four railway tracks, with its entrance at the upper level and external staircases and lifts leading down to local shops and streets at the ground level. Two new island platforms, with a length of 260m, and two new footbridges were added as part of the project to accommodate the Crossrail and North Kent services.

The public spaces around the lower level of the station were upgraded with a granite-paved concourse for pedestrians and cyclists. The concourse is integrated with the Harrow Manorway flyover, providing a direct connection to bus services for passengers.

Construction of Abbey Wood station

Early construction works on the project included the demolition of the old station, the installation of a new one mile (1.6km) section of railway track, and construction of a temporary interim station, which was completed and opened for operations in October 2014.

The construction of the roof required high-precision CNC prefabrication of timber and 30t of steel for assembling the support structure. The station building is supported by more than 100 pile foundations.

The main construction works began in October 2015. Construction on the new, London-bound platform, featuring increased canopy cover, improved lighting, and new customer information screens, was completed by February 2016.

Abbey Wood station facilities

The Abbey Wood station features six lifts, including four external lifts, escalators, and stairs, which provide easy interchange between the Elizabeth Line platforms and Network Rail platforms.

The station features a ticket office, toilets, and admin spaces, which are aligned into side spaces to give a clear view of the tracks and platforms.

Contractors involved

The station was designed by Fereday Pollard Architects, an architectural and landscape design firm based in the UK.

The main contractor for the redevelopment of Abbey Wood Station was Balfour Beatty, an international infrastructure group based in the UK. It was awarded a £130m ($196.26m) contract in March 2013 to build the new station building and to replace two existing platforms.

WIEHAG Holding, a timber construction solutions provider, was subcontracted by Balfour Beatty to deliver the station’s roof.

VGC Group was contracted by Balfour Beatty to supply labour resources, including dumper drivers, crane controllers, slingers, and ground workers to the site in January 2014 under a £2m ($3.31m) contract.

Ainsworth Civils, a civil engineering services provider, was contracted by Balfour Beatty to carry out civil engineering works.

Lang+Fulton, a customised steel grating company, supplied ceiling panels, a barrier fence, protective screens, and screening louvre for the station.

Waterman Group, a planning and engineering design consultancy, was commissioned by London Borough of Bexley to prepare a draft construction programme and review the structural design and conduct risk assessment.

Forterra Building Products, a supplier of building products, supplied linear bricks for the station.

Thorn, a high-quality lighting solutions provider, worked in partnership with Anderson Green, a building services consultancy, to develop the lighting design concept for the station.

Toppesfield, a surfacing solutions provider, was contracted by Balfour Beatty to provide surfacing services for the station’s new platforms.

Pilkington, a glass-manufacturing company, supplied its Planar structural glazing system and Optiwhite true low-iron glass.

INTRAsystems, a supplier of high-quality entrance matting and grilles, supplied the entrance matting system for the station building.

USL Ekspan, an engineering solutions provider, was contracted to build an expansion joint on the pedestrian concourse.

Topics in this article:
NEWSLETTER Sign up Tick the boxes of the newsletters you would like to receive. The top stories of the day delivered to you every weekday. A weekly roundup of the latest news and analysis, sent every Friday. The railway industry's most comprehensive news and information delivered every month.
I consent to GlobalData UK Limited collecting my details provided via this form in accordance with the Privacy Policy
SUBSCRIBED

THANK YOU

Thank you for subscribing to Railway Technology